Samen iets tot stand brengen

Verandering op zijn best. Het is vandaag een mooie lente dag in 2023. Jan, Gerard, Arjan en Annie lopen door de rivierenbuurt van Veendam.. Ze zien mooie goed onderhouden en fleurige drive-in woningen en veel kinderen die spelen om de huizen of in een van de speeltuinen met veel groen. Wat opvalt is dat veel huizen zonnepanelen hebben en dat zeker de helft van de bewoners een laadpunt voor hun elektrische auto heeft. Hoe anders was het in 2014. Tuurlijk, het was toen ook al een mooie wijk, met ruime betaalbare woningen tussen veel groen en water. Veel van de ingrediënten die de rivierenbuurt uniek maken in 2023 waren in 2014 ook al aanwezig. Toch is er veel veranderd!

In 2014 hebben enkele bewoners van de rivierenbuurt met elkaar gezegd, het moet anders. De wijk verloedert, de huizen worden minder waard en verbruiken veel energie. Er is veel onderscheid in onderhoud van de woningen. Een veel gehoorde kreet is: „Ik wil wel maar mijn buurman niet”. Ook de schuttingen en de tuintjes zijn voor velen een doorn in het oog. Wat kunnen we er als buurt aan doen?

De bewoners van de rivierenbuurt hebben samen met wijk- en buurtbeheer de eerste stappen gezet. Alle inwoners hebben hun wensen en grieven, klachten en opmerkingen ingebracht op de praat mee avond van 6 mei 2014 en er is een plan uitgekomen waarmee de rivierenbuurt mooier en duurzamer is geworden. Bovenal kan men achteraf zeggen dat in 2014 de kiem gelegd is om met gezamenlijke inspanning en een sociale inslag de wijk duurzaam te verbeteren.. Anno 2023 is de rivieren buurt een sociale levendige wijk waar mensen met veel plezier wonen en willen wonen.

initiatiefnemer:
wijk- en buurtbeheer

contactpersoon

blauwe ogen:
Jack van der Palen

energie reductie:
Maarten den Ouden
Dirk van Impe

ondersteuning:
gemeente Veendam

provincie Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

verduurzaming is mensenwerk

Individueel, met jouw VVE straat of wijk